Øyer utenfor Hvaler

Hvaler er de sørligste øyene på den østlige siden i Oslofjorden. Da kan man kjøre bil helt ut til Kirkøy for egen maskin. Det var ikke før 1989 at det ble mulig, da den undersjøiske tunnelen ble åpnet. Tidligere gikk det ferje mellom Asmaløy og Kirkøy fra ferjeleiet Skipstadsand. Her kunne det oppstå kilometerlange ferjekøer, spesielt når sommerferien tok til. Trivelig å stå i kø, men for mange akk så nære enten hytta eller sommerhuset. Men det fins flere øyer utenfor det vi kaller Hvaler-øyene også, og de er ganske så enkelt tilgjengelig med båt og ferjer, og her skal vi se på noen av dem.

Koster

Koster er en øygruppe man kan skimte fra Hvaler. Koster er en svensk øy som mange turister bruker å reise til. Det er kort avstand fra Strømstad, et mekka for norske turister. Selv om det ikke skal være mer enn 300 fastboende på Koster, så er øyene veldig populære sommertid. Her er det masse sjøboder, sykkelutleie, butikk og restaurant. Det er mange steinformasjoner og unike marine arter i havet rundt. Tisler er en øy langt ute i havet mot Skagerrak. Her er det en fin strand og mange tar turen hit både for bading og telting.

Koster

Tisler har tidligere vært bebodd, men dette er mange år siden. Tisler ligger omtrent 1-2 timers rolig fart fra Skjærhalden. Tisler er ikke siste øy mot storhavet, det er Heia, som ligger enda lengre ut. Akerøya ligger midt i leden inn mot Oslofjorden. Det er veldig populært å campe her, og det har til og med blitt arrangert en festival her. Akerøya har ruiner fra 1600-tallet, et fort som ble satt opp for å stoppe invasjonen av svenskene. Akerøya har ingen videre bebyggelse, men en stor plen hvor man kan campe. Herføl er en liten øy med stor aktivitet. Butikk og restaurant finner man ved havna som ligger i leden rett før riksgrensa. Herføl har derfor vært en naturlig fortollingspost. Det er mange som tar turen innom Herføl for å bunkre opp for turen videre til Strømstad og svenskekysten. Man kan få guidet tur på Herføl, en øy med masse småveier på kryss og tvers. Man kan finne jettegryter her.

Lauer

Lauer er en øy rett utenfor Skjærhalden som er tettpakket med sommerhytter. Her kan man lett treffe på en kjent politiker eller artister. Lauer ligger nemlig veldig fint til i ytre Oslofjorden. På øya er det en fritidsbåthavn. Det er gode fiskemuligheter her, med flere grunner der torsk og hyse står. Lauer består av flere øyer som Kokholmen, Olas Holme og Mellomholmen. Fløyholmen har en stor varde som er svart og hvit på toppen av berget. Her har man fin utsikt i alle retninger og er en god øy for telting i skjærgården. Fløyholmen er også et flott utgangspunkt for fisking, slik som ved Lille og Store Angret, to grunner som det går masse store fisk. Det er ellers ingen bebyggelse på øya, så her er man overlatt helt til seg selv.