Oslofjorden en perle

For meg som opprinnelig er Oslo-gutt, er Oslofjorden noe helt spesielt. Norge har mange vakre fjorder, spesielt på Vestlandet. Oslofjorden kan ikke måle seg med de vakreste fjordene våre, men allikevel er det noe spesielt med denne fjorden. Tenker på alle de idylliske stedene langs fjorden, de flotte øyene. Mange av oss husker sikkert Kari Diesen når hun sang «Det hender så mangt på Hovedøen» Det kan nok hende hun hadde rett i det, Hovedøya der den ligger innerst i havnebassenget til Oslo.

Hovedøya

Så la oss starte med Hovedøya, den blir nok mest kalt det nå for tiden, Hovedøen hører nok mer til en svunnen tid. Dette er nok den mest populære øya for Osloborgere, man kommer seg lett hit med båt fra Rådhusbrygga.

Det finnes flotte muligheter for bading på øya, men her må badebukse og bikini være med for naturisme er ikke tillatt på Hovedøya.

Det er et rikt planteliv der ute, dette er viden kjent og det kommer folk fra fjern og nær for å se etter sjeldne arter.

 

Huk

Dette er en meget populær badeplass ute på Bygdøy, hit kommer man seg lett med både buss og bil. Sykkel kan også være et godt alternativ, da parkeringen kan bli full på flotte sommerdager.

 

Langøyene

Hit kommer man med båt fra Aker Brygge, det finnes en flott sandstrand her så det passer godt spesielt for barnefamilier. Helt på sørspissen ligger det en naturiststrand, i tillegg til Huk som ligger på Bygdøy er dette Oslofjordens eneste sted man kan kaste klærne.

Det er sanitæranlegg og kiosk ute på øyene, men disse er kun åpne i sesongen på sommeren.

Som navnet sier, så er dette mer enn en øy. Det er to øyer som ligger tett på hverandre, og har av den grunn et sund mellom seg. Dette sundet var i mange år søppelplass for hovedstaden. I år 1900 hadde Kristiania stort behov for å finne en egnet plass til byens søppel, sundet mellom Langøyene ble valgt. Tror neppe denne løsningen ville blitt godkjent i dag, søppelplassen ble avviklet i 1948. På det meste jobbet det 30 mann ute på Langøyene.

 

Nesoddlandet

Dette er en halvøy som ligger med nordspissen helt opp til Oslo havnebasseng, man kommer seg raskest over til Nesodden med båt fra Aker Brygge. Ute på halvøya bor det cirka 19 000 mennesker, det er et idyllisk område med mange flotte steder for bading og ikke minst båtliv. På vestsiden av Nesodden ligger Oslofjorden, mens på østsiden finner man Bunnefjorden.

Under krigen hadde tyskerne et luftvernbatteri ute på Nesoddlandet, dette skulle forsvare Oslo by ved luftangrep.

Drøbaksundet

Dette er Oslofjorden på sitt smaleste, det er også her skillen mellom indre og ytre Oslofjord går. Landskapet er vakkert med idylliske Drøbak på østsiden, og Hurum på vestsiden.

Men det som dette sundet er mest kjent for, er nok det som skjedde her den 9.april 1940. Klokken 04.21 blir det første skuddet avfyrt fra Oscarsborg festning mot den tyske krysseren «Blücher» Skuddene traff bra, og det store skipet sank i Drøbaksundet med 1000 tyske soldater ombord.

Denne hendelsen her kan man jo skrive mye om alene, men det får bli ved en senere anledning.