Livet i sjøen

Jeg synes det er fasinerende å se på livet under vann, jeg har aldri dykket men det er mye man kan se fra overflaten også. Sjøstjerner og maneter, slikt kan man jo ofte se fra bryggekanten også. Eller der det er klart vann, ser man mye bare ved å strekke seg over ripa på båten. Kan sitte slik i times vis og bare studere, småkrabber er litt artige da. Føler meg nesten som en guttunge igjen.

Er det noe liv i Oslofjorden?

Det er klart det er mye under vannflaten man ikke ser, de fleste vet vel knapt hva som finnes der. Fisk er en ting, om man prøver seg med fiskestang er det absolutt fisk å få. Men det er en fordel å vite hvilke plasser man bør fiske fra, man trenger absolutt ikke båt for å kunne få fisk i fjorden.

Men det finnes langt mer enn bare fisk, hva med Drøbakkråkebolle ? Jeg må bare innrømme at jeg aldri har hørt om denne, ja kråkebolle er greit men ikke Drøbakvarianten. Må jo si at jeg synes det var et artig navn på den, kan jo nesten ikke bli mer lokalt enn som så.

Kråkebollene er særkjønnede, dette betyr at hunnene alene kan legge enorme mengder med egg, ja faktisk opp til flere millioner faktisk.

Sjøpung

Dette er nok en art som ikke så mange har sett, den sitter nemlig fast på bunnen av fjorden. Her lever den av at den tar inn vann som den suger næring ut av, litt stusselig liv vil vel kanskje mange si men vakker er den i alle fall.

Sjøanemoner

Disse kalles også for Sjøroser, dette fordi de ser ut som en liten blomst der de lever helt opp i fjæresteinene. Denne er det nok flere som har sett, fordi den er lett tilgjengelig med sin plassering nært land og på grunt vann. Den spiser både fisk og planter. Den finnes i flere farger, og de mest fargerike kan altså likne en liten blomst.

Ta med familien i fjøra

Det å gå langs strender nede i fjøra, kan være en flott tur for hele familien. Ta med dere et lommeleksikon, eller for den saks skyld søk opp på telefonen. Det å gå slik en ettermiddag eller kveld, er faktisk en flott tur. I tillegg er det jo lærerikt, både for barn og voksne.

Om man tar med seg fiskeutstyr kan man jo kombinere det med nygrillet fisk, en engangsgrill tar ikke store plassen i sekken. Om man vil strekke det enda lenger, kan jo telt og soveposer være tingen.

Det er ingenting som er som å våkne grytidlig en morgen på stranda, starte dagen med et morgenbad er ikke det verste man kan gjøre. Hvor langt man skal vandre bestemmer man så klart selv, et tips kan være å holde seg unna hyttetomter så langt det er mulig. Men husk det er ingen som kan nekte deg å gå der, men telting er jo en annen sak. Da bør man i så fall spørre først. God tur!