Hvalerøyene

Jeg har for en del år tilbake, tilbrakt noen helger ute på Hvaler. Området er idyllisk og det må vel kunne anses som en perle, beliggenheten med nærheten til Fredrikstad er også noe jeg liker. Om man har tid og mulighet, er båtturer mellom øyene her ute sikkert en flott opplevelse. Det er mange som har hytter og fritidsboliger her ute, ikke bare lokale men kanskje spesielt mange fra Oslo-området. Om man skulle ha lyst på en svensketur, så er ikke det lange veien. Sjøveien er den korteste.

Stor kommune på sommeren

Hvaler er en typisk feriekommune, på lik linje med Trysil som har mye folk på vinteren, er det naturlig nok på sommeren Hvaler har sine turister. Det er i underkant av 5000 innbyggere i kommunen, men i sommerhalvåret er tallet cirka 30000.

Selv om Hvaler ligger nært Fredrikstad, er det som nevnt en egen kommune. Fra kommunesenteret på Skjærhalden, er det 28 kilometer inn til Fredrikstad by. Øygruppen har ikke mindre enn 833 øyer, holmer og skjær.

Hvalerøyene ble i 1814 okkupert av svenskene, da de invaderte Norge.

En av Norges eldste kirker

Hvaler kirke er bygd i romantisk stil, og ble bygget så tidlig som på 1100-tallet. Den ligger utenfor Skjærhalden og er en av to kirker på øygruppen. Den andre kirken er bygget i 1891, den heter Spjærøy kirke og ligger naturlig nok på Spjærøy.

Kystmuseet Hvaler

Langs kysten var det vanlig med såkalte kombinasjonsbruk, dette for at man skulle ha flere ben å stå på og at man skulle sikre seg en inntekt man kunne leve av. Det ligger vel litt i navnet, et kombinasjonsbruk var typisk; jordbruk, fiske, los virksomhet og eventuelt også rederivirksomhet.

Kystmuseet ligger på Nordgården Dypedal på Spjærøy, og var i sin tid et slikt kombinasjonsbruk som var vanlig langs kysten og også på Hvaler.

Man fikk i dette området også en annen inntektskilde, nemlig stein. På slutten av 1800-tallet ble det etablert steinhoggeri som gav inntekter.

Frøkengården

For de som er opptatt av historie, er Frøkengården absolutt et sted man bør besøke. Dette er en eiendom som er bevart og skal vise hvordan et typisk hjem på Hvaler så ut på 1800-tallet.

Her er det muligheter for aktiviteter, det skal være en møteplass og ikke minst et museum. Stedet drives av stiftelsen Korshavn, i tillegg er det en venneforening som jobber med å skaffe midler til driften.

Hvaler Turistinformasjon

Om man vil finne ut av hva Hvaler har å tilby, kan en tur innom Turistinformasjonen kanskje være riktig. Her treffer man lokalkjente folk som kan komme med tips og ideer, kontoret ligger ved Skjærhalden på Kirkøya.

Om man skulle finne på noe annet, er jo en tur inn Fredrikstad en grei avveksling. Fredrikstad by har mye å by på, blant annet den flotte Gamlebyen med mange flotte bygg og mye historie.

Glomma renner gjennom byen, langs elven er det mange flotte restauranter og utesteder. I juni hvert år arrangeres Glommafestivalen, dette er blitt et stort arrangement som trekker mye folk. En tur til Sverige er bare en kort kjøretur unna, for de som måtte ønske det.