Gjestehavner i Oslofjorden

Det finnes mange flotte steder i Oslofjorden, om man tenker seg både indre- og ytre Oslofjord. Det er mange steder man kanskje ikke tenker så mye på, men bare kjører forbi om man har båt på fjorden. De som er godt kjent, kjenner nok til perlene, men for de andre kan det være lurt å sette seg litt inn i dette på forhånd.

Sørlandsidyll

Mange liker å gjeste hovedstaden om de først er i Oslofjorden, det er vel naturlig og Oslo har et stort utvalg av tilbud som så klart ingen av de andre stedene kan måle seg med. Hovedstaden på sommerstid med uteliv på Aker Brygge, ja det må bare oppleves. Om man ikke er kjent i Oslo fra før, anbefales det å ta turen innom turistinformasjonen eller sjekke ut internett.

Om man søker sørlandsidyllen, vil nok Son være det beste stedet, her kan ikke Oslo måle seg men byen har alt det man kan tenke seg og forvente av en storby. Navnet på gjestehavnen er Herbern Marina på Aker Brygge, da er man midt i byen og kort vei til de fleste fasiliteter.

Historisk sted

Det er ikke lett å sette ett sted opp mot noe annet, dette fordi Oslofjorden har så mange flotte steder å by på. Det kommer an på hva man søker og interesse, om man vil besøke et sted mye historie vil Oscarsborg være et godt valg. Det var fra Oscarsborg de norske styrkene klarte å synke den store krysseren Blücher 9.april 1940.

By havner

I tillegg til Oslo, har man andre flotte by havner som Moss og Fredrikstad. Mange velger faktisk disse fremfor Oslo, som så klart er mer hektisk. Igjen kommer vi tilbake til hva man liker, Fredrikstad med Gamlebyen er utrolig flott og også her finnes det mye historie.

Skjærhalden

Om man søker den optimale ferieidyllen, vil nok Skjærhalden være stedet å legge til kai. Stedet ligger ytterst på Hvalerøyene og har det meste man forventer av en gjestehavn, tenker da på serveringssteder og muligheter for innkjøp av mat og drikke.

Vestsiden av fjorden

Vi har foreløpig kun snakket om Oslo og Østfold, og en liten flik av Follo. Vestfold siden har minst like mye å by på som Østfold, altså vestsiden av fjorden. Byer som Tønsberg og Horten er så absolutt verdt et besøk, for ikke å snakke om Stavern.

Planlegg en rute

Ved å studere internett og eventuelt snakke med andre båtfolk, kan man få mange nyttige tips og ideer. Sett opp din egen plan på hvilke steder du ønsker å besøke. En del steder kan det være trangt om plasser i sesongen, så det er nok lurt å planlegge slik at man er sikret plass når man ankommer.

Mange legger turen videre sørover til Sørlandet, her ligger perlene på rekke og rad. Men svenskekysten nedover kan også være verdt å oppleve. Man kan med fordel ta flere sesonger til hjelp, om man skal rekke over alt på en og samme tur blir det raskt stress og mas.