Flotte steder langs svenskekysten

Vi nordmenn liker oss i Sverige, de fleste forbinder jo en tur til nabolandet med handling av mat og drikke. Men at det finnes flotte og idylliske steder fra Hvaler og sørover til Gøteborg, er kanskje ikke så kjent. De som først har lagt turen innom en eller flere av stedene kommer ofte tilbake, år etter år.

Grebbestad

Det kan passe bra med en stopp her, stedet har bare litt over 1000 fastboende men om sommeren er det langt flere. Mange nordmenn har kjøpt seg hytter og fritidsboliger her, men stedet er også brukt av en del ferierende svensker naturlig nok.

Selv om stedet ikke er stort, er det nok å finne på i Grebbestad. De har et godt utvalg av svært gode serveringssteder, og er svært gode på fisk og sjømat noe som kanskje ikke er så merkelig.

Men om man ønsker andre aktiviteter enn båtlivet, er det muligheter for å booke time på tennisbanen eller avlegge museet Vitlycke et besøk. Området har mange helleristninger, på Vitlycke museum får man vite det meste om historien bak helleristningene i denne delen av Sverige. Dette har også ført området inn på Unescos verdensarvliste.

Om man fristes av å oppleve den indre delen av skjærgården fra kajakk, er det muligheter for leie eller hyra som svenskene sier.

I området ligger også Tanum gjestgiveri, som regnes som Sveriges eldste.

Smøgen

Om man kan unngå å komme hit med båt, er nok det best. Dette fordi stedet er veldig populært så plass for båten kan i høysesongen være vanskelig, man må i alle fall sjekke det opp på forhånd og eventuelt reservere plass. Men om man kommer landeveien, er det ikke langt fra europaveien og ned til dette vakre og idylliske stedet.

Marstrand

Dette er en perle av de sjeldne, det er i tillegg til å være en idyllisk øy også bilfritt her ute. Du finner Karlsten festning her, øya var faktisk i sin tid norsk og på festningen er det et flott museum.

Du kan velge mellom spahotell eller det gamle ærverdige Grand Hotel Marstrand. Det er ikke mange steder man finner roen slik man gjør her ute, og skal man til storbyen Gøteborg ligger den kun 2 mil unna. Til og fra Marstrand kan man komme med den gamle båten «Lasse-Maja»

Som dere forstår, så er det mer enn nok å finne på, også langs den svenske kysten. Veien over til Danmark er heller ikke lang, mange kombinerer en slik tur enten med Gøteborg eller Danmark, eller begge deler for de som har tid.

Hvordan man velger å reise er så klart noe man velger selv, det finnes mange muligheter. Båt eller bil er nok det mest vanlige, men om man skulle ønske å reise kollektivt er ikke det noe problem. Det er relativt godt rutetilbud både med buss og tog mellom Oslo og Gøteborg.

Man kan også kombinere med tog/buss og sykkel, langs kysten nedover er det flotte veier å sykle på og de fleste av dem har ganske liten biltrafikk.

God tur!